Štika, candát, tloušť
1 kapr, rozdělit na porce
1 ½ lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
rybí nebo zeleninový vývar
hrst zelené petržele, drobně nakrájet
1 citrón
kmín
sůl
Porce ryby osolit, posypat moukou, kmínem
Ve větším kastrolu rozpustit máslo, porce ryby prudce osmažit z obou stran.
Porce ryby vyndat, položit na talíř.
Do kastrolu přidat ½ lžíce mouky promíchat cca 1 minutu, zředit vývarem.
Do kastrolu vrátit porce ryby, kastrol přiklopit, dusit cca 12 minut.
Když je maso měkké, porce ryby vyjmout, dát na talíř, zakrýt alobalem.
Šťávu ještě 15 minut provářet, míchat, případně ředit vývarem.
Kastrol sejmout z plotny, vmíchat 1 lžíci másla, dochutit solí.
Porce ryby vrátit do hrnce prohřát.
Příloha: vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře dát porci brambor, na brambory, posypat zelenou petrželí, na druhou polovinu talíře položit porce ryby, přelít omáčkou.
Na malý talířek položit citrón nakrájený na osminky.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




