½ polovina kapra, očistit
1 lžíce másla
220 g sterilovaného hrášku
½ menšího květáku, rozebrat na růžičky, uvařit v osolené vodě
1 mrkev, nakrájet na kostičky, podusit na másle
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
0,25 l mléka
scezená rybí várka na ředění jíšky
bílý pepř
sůl
Připravit jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, smažit 1 minutu, míchat.
Zředit studeným mlékem, dobře promíchat, podle potřeby zředit rybí várkou, vařit 30 minut.
Do husté omáčky přidat hrášek, mrkev, květák, provařit.
Přidat rybí maso, provařit, dochutit pepřem a solí.
Příloha: houskové knedlíčky.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr; Sylvánské zelené, pozdní sběr.
Rybí várka
1 l vody
1 hlava kapra
rybí ořez
1 lžíce octa
1 menší mrkev, nakrájet na kolečka
1 menší petržel, nakrájet na kolečka
1 kousek celeru, nakrájet na plátky
½ cibule
4 zrnka nového koření
6 zrnek pepř
2 bobkové listy
pepř
sůl
Do hrnce nalít vodu, přidat ocet, rybí ořez, hlavu kapra bez očí, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, nové koření, bobkový list, vařit nízkým varem 30 minut.
Vyjmout hlavu a rybí ořez, vývar scedit do většího kastrolu, scezenou zeleninu propláchnout, dát stranou.
Do kastrolu s vývarem vložit polovinu kapra, přivést k varu, vařit nízkým varem 12 – 15 minut.
Rybu vyjmout, vytáhnout dlouhé kosti, maso nakrájet na menší kousky.
Houskové knedlíčky
½ veky, nakrájet na kostičky
3 lžíce mléka
1 vejce
¼ lžičky muškátového květu
2 lžičky másla, nechat změknout
2 lžíce strouhanky
pepř
sůl
Kostičky veky dát do mísy, přelít mlékem, nechat vsáknout.
Máslo prošlehat s vajíčkem, přidat do mísy, přidat strouhanku, muškátový květ, pepř, sůl.
Vypracovat těsto a z těsta malé knedlíčky.
Knedlíčky vkládat do vařící osolené vody.