8 filetů z tresky
2 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce másla
Omáčka
4 lžíce citrónové šťávy
1,5 lžíce medu
3 lžičky kari
1 velký jogurt
½ lžičky turmeriku (nemusí být)
1 lžička mletého koriandru
2,5 lžičky strouhaného zázvoru
pepř
sůl
Filety opepřit, osolit.
V míse smíchat suroviny na marinádu, dát na 2 hodiny do ledničky.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat česnek, míchat, smažit až zavoní.
Do pekáče dát směs z pánve, na směs položit filety, zalít omáčkou, zakrýt.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 30 minut.
Příloha: vařená rýže.
Prezentace: do středu talíře urovnat rýži, na rýži položit porce ryby, rybu přelít omáčkou, na omáčku položit kousek másla, posypat drobně krájenou zelenou petrželí.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




