8 filetů mořského jazyka
½ lžíce másla + máslo na potření alobalu
2 cibule, nakrájet na tenké plátky
1 bobkový list
2 lžičky s drobně krájené zelené petržele
4 dcl rybího vývaru
2 dcl bílého vína
10 bobulí hroznového vína, rozpůlit, odstranit pecky
bílý pepř
sůl
Omáčka
4 šalotky, drobně nakrájet
1 lžička drobně krájené petrželky
1,5 lžíce másla
3 dcl bílého vína (Pálava)
0,5 dcl bílého dezertního vína
4 dcl rybího vývaru
3,5 dcl smetany na šlehání
1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat šalotku, smažit 2 minuty, míchat.
2. Přidat víno a dezertní víno, zredukovat na 1/3.
3. Přidat vývar, zredukovat na polovinu.
4. Přidat smetanu, zredukovat na ½.
5. Omáčku scedit.
Do pekáče vložit alobal, potřít změklým máslem, posypat pepřem, solí.
Plátky ryby opepřit, osolit, vložit do pekáče.
Přidat víno, na plotně víno zredukovat na 1/3.
Přidat ½ lžíce másla, máslo rozehřát, přidat rybu, cibuli, bobkový list, zelenou petržel, vývar, hroznové víno, pekáč zakrýt.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C a dusit.(Obecně platí 15 minut úpravy na 350 g ryby.)
Příloha: pečené bramborové plátky.
Prezentace: Do středu hlubokého talíře vložit pečené brambory, na brambory položit dva plátky ryby, přelít výpekem s hrozny vína, kolem brambor přidat omáčku.
Víno: Pálava, pozdní sběr