8 jehněčích kotlet
200 g libových odřezků hovězího masa, drobně nakrájet
1 l hovězího vývaru
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
½ lžíce sádla
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/16 celeru, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce másla
1 bobový list
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat hovězí odřezky, osmažit dohněda, míchat.
Přidat víno, zredukovat na polovinu, míchat, ve víně rozpustit připečené části masa.
V kastrolu rozehřát máslo, přidat mrkev petržel, celer, smažit 2 minuty.
Přidat cibuli, tymián, pepř, bobkový list, smažit 3 minuty.
Přidat česnek, když česnek zavoní, přidat obsah pánve.
Do kastrolu přidat obsah pánve, hovězí vývar, vařit pomalým varem 45 minut, občas míchat.
Dochutit pepřem, solí.
Kotlety opepřit, osolit, potřít olejem grilovat celkem z obou stran: 5 minut rare, 8 minut medium, 10 minut well done.
Prezentace: na talíř položit porci špenátu, na špenát položit 2 kotlety, okolo několik smažených šalotek, přelít omáčkou z vína.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Svatovavřinecké.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




