2 kg hovězího předního s kostí
0,5 dcl vývaru
3 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 lžíce sádla
5 stroužků česneku
1 lžíce protlaku
1 lžička cukru
2 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl
Maso potřít stolním olejem (ne olivovým), opepřit, osolit.
V pekáči rozehřát sádlo, maso zprudka osmažit ze všech stran dohněda, maso vyndat na talíř.
Do pekáče přidat cukr, nechat zkaramelizovat, přidat protlak, česnek, rozmíchat, krátce povařit.
Do pekáče vrátit osmažené maso i se šťávou, kterou pustilo, přidat víno, víno téměř zredukovat.
Přidat vývar, přivést k varu, pekáč zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 170°C na 2,5 hodiny.
Houby s pančetou
300 g pančety, nakrájet na kostičky
20 hlaviček žampiónů, oloupat, rozpůlit
½ lžíce sádla
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat pančetu, mírně osmažit, přidat houby, opepřit, osolit, smažit, až se odvaří tekutina.
Šťáva
Vyndat maso z pekáče na mísu.
Do šťávy v pekáči propasírovat česnek, šťávu scedit, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: Na mísu položit maso, přelít šťávou, posypat směsí pančety a hub, posypat zelenou petrželí.
Víno: Cabernet Sauvignon; Zweigeltrebe
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




