- 750 g kližky, nakrájet na kostky 2,5 cm
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
- 2 střední cibule, drobně nakrájet
- 3 mrkve, nakrájet na tenká kolečka
- 450 ml hovězího vývaru
- ¼ lžičky tymiánu
- ¼ lžičky šalvěje
- 1 bobkový list
- 4 zrnka pepře
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 400 ml Guinesse
- pepř
- sůl
1. Maso osolit, opepřit obalit v míse moukou.
2. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, osmažit maso po několika porcích, vždy 4 minuty, míchat, maso vyndat.
3. Do tlakového hrnce vložit cibuli, mrkev, smažit 5 minut, míchat, přidat česnek, vrátit maso a přilít vývar, přidat bobkový list, tymián, šalvěj, přidat worcestrovou omáčku. Dusit 25 minut.
4. Obsah tlakového hrnce přelít do většího kastrolu, přidat Guinesse, dusit dalších 15 minut.
5. Vyndat maso, tekutinu zredukovat na ½, vrátit maso.
Příloha: vařené brambory, opékané brambory, šťouchané brambory.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




