- 750g svíčkové (2 řezy na porci)
(Pokud je použita roštěná nebo hovězí zadní, pak maso na pánvi osmažit, dát do tlakového hrnce, přidat drobně krájenou cibuli, celý pepř, podlít přiměřeně vývarem, dusit 25 minut.)1 lžíce sádla
- 20 g hladké mouky, prosát
- 1 lžíce másla
- 50g cibule, drobně nakrájet
- 150g drůbežích jater, nakrájet na nudličky
- 150g žampionů, oloupat, nakrájet
- 30g protlaku
- 0,5 dl červeného vína (Cabernet Sauvignon)
- pepř
- sůl
- 50g sterilovaných kapií (na ozdobu)
1. Maso opepřit, poprášit moukou na každé straně opéct 3 minuty, dát na ohřáté talíře, mírně osolit.
2. Kastrole rozehřát máslo, přidat žampióny, osmažit, podusit.
3. Ve výpeku rozpustit máslo, osmažit cibuli, játra, přidat žampiony, víno, zredukovat na polovinu, přidat protlak, provařit.
4. Maso touto směsí přelít.
Příloha: opékané brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




