80 dkg vysokého roštěnce
1 lžíce sádla, nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlití
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce mouky
1 dcl kysané smetany
pepř
sůl
Nádivka
½ lžíce másla
20 dkg šunky, drobně nakrájet
30 dkg brambor vařených ve slupce, oloupat, rozmačkat
1 vejce
3 lžíce kysané smetany
pepř
sůl
Všechny suroviny dobře promíchat, ochutit pepřem, solí.
Roštěnec nakrájet na plátky, tence rozklepat, okraje naříznout, opepřit, osolit.
Roštěnky potřít nádivkou, zabalit, zavázat nití.
Na pánvi rozpustit 1 lžíci sádla, přidat roštěnky, osmažit ze všech stran.
Pekáč položit na plotnu, vložit sádlo, přidat cibuli, 4 minuty smažit, míchat, přidat roštěnky, podlít horkým vývarem.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, roštěnky dusit 1 hodinu, občas podlévat, v polovině dušení obrátit.
Do výpeku na pánvi přidat 1 lžíci mouky, míchat 1 minutu, zředit vývarem, scedit do menšího kastrolu, vařit 25 minut, ředit podle potřeby.
Roštěnky vyndat na talíř, odstranit nitě, šťávu scedit k provářené jíšce, provařit.
Omáčku odstavit z plotny, vmíchat smetanu.
Omáčku dochutit pepřem a solí.
Příloha: houskové knedlíky, bramborové noky.
Víno: Cabernet Sauvignon; Zweigeltrebe.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




