- 1,5 kg srnčího hřbetu, osolit, opepřit
- 5 kuliček jalovce, roztlouct v hmoždíři
- 4 lžíce másla
- 150g špeku, drobně nakrájet
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule, nakrájet na tenké plátky
- ¼ celeru, nakrájet na tenké plátky
- 1 mrkev, nakrájet na tenké plátky
- 1 petržel, nakrájet na tenké plátky
- 6 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- tymián
- 2 dcl červeného suchého vína
- 3 dcl zvěřinového, nebo hovězího vývaru (nebo masox) + na ředění jíšky
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml kysané smetany
- 100 g brusinkového kompotu i se šťávou
- 4 kompotované hrušky
- šťáva z 1 citronu
- pepř
- sůl
1. Roztlučený jalovec promíchat s rozpuštěným máslem, potřít srnčí hřbet s kostí, nechat 12 hodin v ledničce.
2. V kastrolu rozehřát sádlo, osmažit špek, přidat cukr, zeleninu, všechno koření, míchat, smažit, až zelenina zkřehne.
3. Na základ přidat víno, zredukovat na 1/3, přidat 3 dcl vývaru, promíchat, přelít do pekáče.
4. Do pekáče přidat maso, dát do trouby rozehřáté na 200 stupňů, péct 60 minut. Když začne šťáva hnědnout, přidat
horké vody.
5. Upečené maso vyndat, zabalit do alobalu.
6. V kastrolu udělat jíšku, ředit vývarem, přidat základ z pekáče i s usazeninou, promíchat, podle potřeby ředit vývarem, vařit
20 minut, odstavit z plotny.
7. Vyndat celé koření, obsah kastrolu rozmixovat vmíchat smetanu, dochutit citrónovou šťávou, solí.
7. Hrušky podusit ve šťávě z kompotu, naplnit brusinkami
8. Maso uvolnit od kosti, nakrájet na plátky, dát zpět na kost, položit na mísu.
Víno: Modrý Portugal.