- 1,2 kg masa (krk, bok, hrudí), nakrájet na kostky
- 100 g špeku, drobně nakrájet
- 2 lžíce másla, nechat změknout
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule, drobně nakrájet
- 3 rajčata, oloupat, rozmixovat
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 5 zrnek jalovce, rozmačkat
- 4 zrnka pepře
- bobkový list
- 1 lžička tymiánu
- 1 hřebíček
- 1 sušená čili paprička
- nastrouhat kůru z 1 citrónu
- šťávu z 1 citrónu
- 1 lžička rybízové nebo višňové marmelády
- 1 lžička švestkové marmelády
- 2 dcl červeného vína (nemusí být)
- ½ litru hovězího vývaru
- 6 žampiónů nebo hříbků, nakrájet na silnější plátky
- pepř
- sůl
1. Maso potřít máslem, osolit, opepřit, posypat tymiánem citrónovou kůrou, zeleninou, cibulí, přelít citrónovou šťávou, nechat ležet do druhého dne v ledničce.
2. Druhý den maso vyndat z nálevu očistit, nakrájet na kostky 25 g.
3. Na pánvi rozpustit sádlo, postupně osmažit maso dát na talíř.
4. V kastrolu rozpustit špek, přidat mrkev, petržel, osmahnout, přidat cibuli, osmažit, až začne hnědnout, případně přidat sádlo, aby se cibule nepřipalovala, promíchat.
5. Přidat švestková povidla, rybízovou marmeládu, promíchat, přidat víno, téměř odvařit.
6. Přidat rajčata, osmažené maso, šťávu, kterou pustilo, přidat vývar, jalovec, hřebíček celý pepř, bobkový list, citrónovou kůru, čili papričku.
7. V kastrolu rozpustit máslo, osmažit houby, přidat k masu.
8. Dusit, podlévat. (V tlakovém hrnci cca 25 minut.)
10. Dochutit, pepřem, solí, citrónovou šťávou.
Příloha: houskový knedlík, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.