- 1 kg kančí kýty, prošpikovat polovinou špeku
- 150 g špeku
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- ¼ celere, drobně nakrájet
- 8 zrnek celého pepř
- 5 zrnek nového koření
- bobkový list
- 2 dcl červeného vína (svatovavřinecké nebo modrý portugal)
- 2 lžíce rybízového džemu
- ½ citrónu, nakrájet na plátky, odstranit kůru a bílou dužinu
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- 100 g sádla
- hovězí vývar na ředění
Marináda
- ¼ l vody
- 1/8 l octa
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- ¼ celere, drobně nakrájet
- 4 zrnka jalovce
- 8 zrnek celého pepř
- 5 zrnek nového koření
- bobkový list
Marinádu uvařit, vložit prošpikované maso, nechat 3 – 5 dní, občas obrátit.
1. V pekáči rozehřát sádlo, špek, přidat cibuli, kořenovou zeleninu osmažit.
2. Na základu osmažit maso ze všech stran, podlít vývarem, přidat všechno koření, citrón, upéct, maso vyndat.
3. Vypečenou šťávu odvařit na tuk, přidat mouku, osmahnout, zředit vínem a vývarem
4. Slít do kastrolu, vařit 45 minut, podle potřeby ředit vývarem.
5. Přidat rybízový džem, provařit.
Příloha: knedlíky.
Smetanová omáčka: po provaření rybízového džemu přidat kysanou smetanu.
Víno: Svatovavřinecké.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




