- 1 kg kančí kýty
- 100 g špeku
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- ¼ celere, drobně nakrájet
- 8 zrnek celého pepř
- 5 zrnek nového koření
- 2 zrnka jalovce
- bobkový list
- ½ lžičky tymiánu
- 1 lžíce nastrouhaného křenu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička cukru
- 2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké nebo Modrý Portugal)
- ½ pomeranče, nakrájet na plátky, odstranit kůru i bílou dužinu
- 1 lžíce octa
- 4 lžíce brusinkového kompotu
- 5 lžic rybízového džemu
- pepř
- sůl
- 100 g sádla
- hovězí vývaru
1. Polovinou špeku prošpikovat maso.
2. Jíška
- 1 ½ lžíce hladké mouky
- 1 ½ lžíce másla
- 1 malá petržel, hrubě nakrájet
- kousek celere, hrubě nakrájet
- ½ malé mrkve, hrubě nakrájet
- 1 malá cibule, hrubě nakrájet
- ořez
- 3 kuličky pepře
- bobkový list
- špetka muškátového oříšku
- hovězí vývar
- ½ kostky hovězího masoxu
postup
- do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
- přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
- za stálého míchání ředit vývarem, přidat muškátový oříšek
- přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 45 minut
- scedit a odvařit na požadovanou hustotu
- přidat 1/4 masoxu a provařit
3. Polovinu špeku drobně nakrájet, se sádlem rozehřát na pánvi, přidat cibuli a kořenovou zeleninu a osmažit.
4. Maso osolit, opepřit a osmažit ze všech stran, dát stranou.
5. Do základu přidat všechno koření mimo skořici, přidat víno, zredukovat na polovinu, přidat plátky pomeranče, ocet.
6. Maso vrátit do hrnce, podlévat, dusit, měkké maso vyjmout.
7. Přidat brusinky, rybízový džem, hořčici, křen, cukr, provařit.
Příloha: knedlíky, ne bramborové krokety.
Víno: Modrý Portugal.