- 1 kg kančí kýty
- 50 g špeku
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- ¼ celere, drobně nakrájet
- 8 zrnek celého pepř
- 5 zrnek nového koření
- 2 zrnka jalovce
- bobkový list
- ½ lžičky tymiánu
- špetka skořice
- 1 lžička cukru
- 2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké nebo Modrý Portugal)
- ½ citrónu, nakrájet na plátky, odstranit kůru i bílou dužinu
- 1 lžíce octa
- 6 lžic šípkové zavařeniny
- pepř
- sůl
- 100 g sádla
- hovězí vývar
Marináda na kančí kýtu
- 1 cibule, nakrájet nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené nadrobno
- 2 petržel, nakrájená nadrobno
- ¼ celeru, nakrájeného nadrobno
- 11 kuliček celého pepře, rozmáčknout
- 4 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 ½ lžičky tymiánu
- 5 kuliček jalovce, rozmáčknout
- kůra z 1 citrónu
- šťáva z 1 citrónu
- 50 ml octa
- 150 ml oleje
1. Smíchat ocet a citrónovou šťávu.
2. Maso dát do pekáče, potřít směsí citrónu a octa.
3. Maso potřít olejem, zasypat kořením, zeleninou, dát do ledničky.
4. Marinovat 24 – 48 hodin, obracet.
1. Polovinou špeku prošpikovat maso.
2. Jíška
- 1 ½ lžíce hladké mouky
- 1 ½ lžíce másla
- 1 malá petržel, hrubě nakrájet
- kousek celere, hrubě nakrájet
- ½ malé mrkve, hrubě nakrájet
- 1 malá cibule, hrubě nakrájet
- ořez
- 3 kuličky pepře
- bobkový list
- hovězí vývar na zředění
- ½ kostky hovězího masoxu
postup
- do hrnce dát mouku a prohřát, stále míchat
- přidat máslo, 40 sec. zpěnit, zavřít přívod tepla
- za stálého míchání ředit vývarem
- přidat cibuli, mrkev, petržel, celer, česnek, pepř, bobkový list, ořez, vařit 40 minut
- scedit a odvařit na požadovanou hustotu
- přidat masox a provařit
3. Polovinu špeku drobně nakrájet, se sádlem rozehřát na pánvi, přidat cibuli a kořenovou zeleninu i z marinády, osmažit.
4. Maso osolit, opepřit a osmažit ze všech stran, dát stranou.
5. Do základu přidat všechno koření mimo skořice, přidat víno, zredukovat na polovinu, přidat plátky citrónu, ocet.
6. Maso vrátit do hrnce, podlévat, dusit, měkké maso vyjmout z hrnce.
7. Z hrnce vyjmout, celé koření, citróny.
8. Obsah hrnce rozmixovat.
9. Přidat zavařeninu, cukr, skořici, provařit.
Příloha: knedlíky ne bramborové krokety.
Jednoduchá šípková omáčka
- 200 ml červeného vína
- 120 g šípkové zavařeniny
- citrónová šťáva a kůra
- ½ lžičky cukru
- sůl
Všechno smíchat a provařit.
Víno: Svatovavřinecké.