- 400 g kančí kýty
- 100 g špeku, drobně nakrájet
- 1,5 dcl červeného vína
- vývar z kostí, nebo hovězí vývar (nebo masox)
- sádlo na smažení
Marináda
- 2 mrkve, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 1 celer, drobně nakrájet
- 2 cibule, drobně nakrájet
- koření: celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, jalovec, citrónová kůra
- 100 ml octa
- 2 lžíce povoleného másla
Šípková omáčka
- 100 ml červeného vína
- 80 g hladké mouky
- 120 g šípkového džemu
- 50 g cukru
- sůl
1. Maso potřít máslem, zasypat zeleninou, kořením, přelít octem, dát do ledničky na 2 dny, občas převrátit.
2. Maso očistit, nakrájet na medailonky (asi 3 cm silné), vázat nití, aby držely tvar.
3. V pánvi rozpustit sádlo, medailonky obalit v mouce, opéct po obou stranách.
4. Vyjmout z pánve, odložit do tepla.
5. Do kastrolu dát sádlo, rozpustit, přidat cukr, přidat špek, kořenovou zeleninu z marinády, přidat 1,5 dcl vína, zredukovat, přidat maso, podlít vývarem, dusit do měkka.
Šípková omáčka
1. Změklé maso vyndat, šťávu vydusit téměř na tuk, zaprášit moukou, rozmíchat jíšku, zředit vínem, přidat šípkový džem, trochu vývaru.
2. Omáčku povařit, rozmixovat, dochutit.
Víno: Svatovavřinecké.