• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SRNČÍ (MUFLONÍ, DANČÍ, JELENÍ) RAGÚ S HOUBAMI A POŠÍROVANOU HRUŠKOU V ČERVENÉM VÍNĚ

Ragú

  • 800 g předního srnčího masa (krk, hrudí i bok), nakrájet na kostky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 50 g špeku, drobně nakrájet
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 kuličky nového koření, rozmáčknout
  • 4 kuličky celého pepře, rozmáčknout
  • 5 kuliček jalovce, rozmáčknout
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 lžíce cukru
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit dužinu, drobně nakrájet
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 200 ml bílého vína
  • zvěřinový vývar na podlévání, (nebo hovězí vývar, i masox)
  • 2 lžíce másla
  • 200 g žampionů, nakrájet na plátky
  • perník
  • pepř
  • sůl

Hruška

  • 2 hrušky
  • 300 ml červeného vína
  • 2 lžíce cukru
  • špetka skořice
  • 2 hřebíčky
  • brusinkový kompot

Ragú
1. Maso osolit, opepřit, obalit v mouce.
2. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat špek, cibuli, smažit, až mírně zhnědne.
3. Přidat česnek, všechno koření, maso. Maso osmažit.
4. Přidat cukr, nechat zkaramelizovat, míchat.
5. Přidat víno, zredukovat na 1/3.
6. Přidat rajčata, podusit, přidat citrón, vývar do 2/3 masa
7. Zavřít tlakový hrnec, dusit 20 minut.
8. Na másle osmahnout žampióny, přidat do ragú.
Pokud je ragú příliš řídké, přidat jemně strouhaný perník.

Hrušky
1. Hrušky oloupat, podélně rozkrojit, vykrojit jádřince.
2. Do kastrůlku dát víno, cukr, koření.
3. Vaříme těsně pod bodem varu, dokud hrušky nezměknou.
4. Vyndat, naplnit brusinkami.
Víno: Svatovavřinecké.


NYNÍ JE AKTUÁLNÍ