Ragú
- 800 g předního srnčího masa (krk, hrudí i bok), nakrájet na kostky
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- 50 g špeku, drobně nakrájet
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 3 stroužky česneku, rozmačkat
- 2 kuličky nového koření, rozmáčknout
- 4 kuličky celého pepře, rozmáčknout
- 5 kuliček jalovce, rozmáčknout
- 1 bobkový list
- ½ lžičky tymiánu
- 1 lžíce cukru
- 4 rajčata, oloupat, odstranit dužinu, drobně nakrájet
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 200 ml bílého vína
- zvěřinový vývar na podlévání, (nebo hovězí vývar, i masox)
- 2 lžíce másla
- 200 g žampionů, nakrájet na plátky
- perník
- pepř
- sůl
Hruška
- 2 hrušky
- 300 ml červeného vína
- 2 lžíce cukru
- špetka skořice
- 2 hřebíčky
- brusinkový kompot
Ragú
1. Maso osolit, opepřit, obalit v mouce.
2. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat špek, cibuli, smažit, až mírně zhnědne.
3. Přidat česnek, všechno koření, maso. Maso osmažit.
4. Přidat cukr, nechat zkaramelizovat, míchat.
5. Přidat víno, zredukovat na 1/3.
6. Přidat rajčata, podusit, přidat citrón, vývar do 2/3 masa
7. Zavřít tlakový hrnec, dusit 20 minut.
8. Na másle osmahnout žampióny, přidat do ragú.
Pokud je ragú příliš řídké, přidat jemně strouhaný perník.
Hrušky
1. Hrušky oloupat, podélně rozkrojit, vykrojit jádřince.
2. Do kastrůlku dát víno, cukr, koření.
3. Vaříme těsně pod bodem varu, dokud hrušky nezměknou.
4. Vyndat, naplnit brusinkami.
Víno: Svatovavřinecké.