1 kg hřbetní svaloviny (válečky) z vysoké zvěře, nakrájet na plátky vysoké 4 cm
0,5 dcl masového vývaru
2 dcl smetany ke šlehání
250 g prorostlé anglické slaniny, nakrájet na proužky
1 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva ze ¼ citrónu
½ lžičky šalvěje
½ lžičky tymiánu
3 zrnka jalovce, rozmáčknout
4 zrnka černého pepře
mletý pepř
sůl
Plátky masa zmáčknout, vytvarovat, opepřit, osolit, obalit v mouce.
Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat celý pepř, jalovec, přidat proužky slaniny, osmažit do křupava, vyndat do sítka, nechat okapat.
Na pánev položit plátky masa, osmažit, na každé straně 4 minuty.
Plátky přendat na talíř, přikrýt alobalem.
Do kastrolu přidat vývar, jalovec, celý pepř, citrónovou kůru, promíchat, zredukovat o 1/3.
Odstavit z plotny, vmíchat smetanu, provařit, přidat citrónovou šťávu, promíchat.
Do kastrolu dát šťávu, kterou pustilo maso, promíchat.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: kroupové houbové rizoto; šťouchané brambory; osmažené bramborové noky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.