1 zajíc, rozdělit na 6 dílů: 2 zaječí stehna; hřbet přepůlit, předek podélně rozpůlit
100 g špeku, nakrájet na klínky
1 velká mrkev, nakrájet na klínky
2 lžíce sádla na smažení
6 dcl masového vývaru, podle potřeby i více
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
2 petržele, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
2 bobkové listy
1 lžička cukru
1 lžíce šípkové marmelády
4 dcl šťávy z třešní
2 hrnky vypeckovaných třešní
šťáva z ½ citrónu
3 kompotové hrušky, podélně přepůlit
2 lžíce brusinek
100 g smetany na šlehání
2 lžíce hladké mouky
1½ lžíce másla
pepř
sůl
Marináda
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
kousek celeru, hrubě nakrájet
3 bobkové lisy
6 zrnek pepře
5 zrnek nového kořeni
2 dcl l vody
5 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
Připravit marinádu
Suroviny na marinádu vložit do kastrolu, vařit 10 minut, nechat vychladnout.
Naložení masa
Maso prošpikovat a protáhnout klínky mrkve, osolit, opepřit, vložit do pekáče, zalít scezenou marinádou.
Přidat drobně krájenou mrkev, petržel, celer, cibuli, pepř, nové koření, bobkový list, dát na 2 dny do ledničky, obracet.
Připravit zředěnou jíšku
V menším hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Pekáč s masem vyndat z ledničky, nechat stát 2 hodiny, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny.
Maso vyndat, obsah pekáče přelít do kastrolu a přidat šípkovou marmeládu, šťávu z třešní, citrónovou šťávu, cukr, zředěnou jíšku, vařit 30 minut.
Odstranit bobkové listy, celý pepř, nové koření a rozmixovat, případně zředit vývarem na požadovanou hustotu, vmíchat smetanu, třešně, dochutit pepřem, solí.
Příloha: houskový knedlík, karlovarský knedlík, šťouchané brambory.
Prezentace: na talíř položit porci knedlíků, na okraj talíře polovinu hrušky, do hrušky vložit brusinky, proti knedlíkům položit porce masa, přelít omáčkou.
Víno: Svatovavřinecké.