2 zaječí stehna
1 zaječí hřbet, přepůlit
50 g špeku, nakrájet na klínky
1 mrkev, nakrájet na klínky
2 lžíce sádla na smažení
1 l masového vývaru, podle potřeby i více
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
2 petržele, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce cukru
1 lžíce strouhaného perníku
4 lžíce šípkové marmelády
2 dcl šťávy z brusinek
2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
šťáva z ½ citrónu
1 lžíce octa
1 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
2 kompotové hrušky, podélně přepůlit
brusinky
kousek skořice
2 lžíce hladké mouky
1½ lžíce másla
pepř
sůl
Maso protáhnout klínky špeku a klínky mrkve, osolit, opepřit.
Připravit zředěnou jíšku:
V menším hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit polovinou vývaru, vařit 20 minut.
Šípková omáčka:
V kastrole rozpustit sádlo, vložit maso, osmažit ze všech stran, maso vyndat dát na talíř.
Do kastrolu přidat cukr, když cukr začne mírně hnědnout, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, celý pepř, nové koření, bobkový list, smažit 8 minut, míchat, podle potřeby přidat další sádlo.
Přidat víno, nechat zredukovat, přidat ocet, nechat vyvařit, přidat brusinkovou šťávu, citrónovou šťávu, protlak, kousek skořice, promíchat.
Přidat zbylý vývar vařit 20 minut.
Přidat maso dusit cca 1½ hodiny, v průběhu dušení přidat provařenou zředěnou jíšku.
Podle potřeby podlévat dalším vývarem.
Měkké maso vyjmout, omáčku scedit do dalšího kastrolu.
Ze zeleniny vyndat koření, skořici a zeleninu propasírovat do scezené omáčky, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: houskový knedlík, karlovarský knedlík, šťouchané brambory.
Prezentace: na talíř položit porci knedlíků, na okraj talíře polovinu hrušky, do hrušky vložit brusinky, proti knedlíkům položit porce masa, přelít omáčkou.
Zbylou omáčku dát do omáčníku, brusinku do druhého omáčníku.
Víno: Svatovavřinecké.