1 kachna
½ l masového vývaru
50 g špeku, nakrájet na klínky
30 g špeku, nakájet na plátky
2 lžíce másla
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
Kachnu očistit, prošpikovat prsíčka a stehna, opepřit a osolit vně i uvnitř.
Nádivkou kachnu naplnit.
Do pekáče položit plátky špeku, přidat máslo, přidat kachnu prsíčky dolů, vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Když se máslo rozpustí, podlít kachnu horkým vývarem.
Péct 1½ v průběhu pečení přelévat kachnu šťávou. Podle potřeby vývar doplňovat.
Příloha: vařené brambory, vařená rýže.
Víno: Svatovavřinecké.
Nádivka
3 housky, rozkrájet na kostičky
30 g špeku, nakrájet na kostičky
3 dcl mléka
2 vejce
120 g uzeného masa, nakrájet na kostičky
kachní játra, drobně nakájet
1 hrst drobně kájené zelené petržele
¼ lžičky muškátového květu
¼ lžičky pepře
sůl
Do mísy nalít mléko, přidat vejce, rozšlehat, přidat pepř, muškátový květ, osolit, promíchat.
Přidat housky, míchat, až se housky nasáknou, přidat uzené maso, špek, zelenou petržel, promíchat.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




