1 bažant
½ l masového vývaru
50 g špeku, nakrájet na klínky
30 g špeku, nakájet na plátky
2 lžíce másla
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
Bažanta očistit, prošpikovat prsíčka a stehna, opepřit a osolit vně i uvnitř.
Nádivkou bažanta naplnit.
Do pekáče položit plátky špeku, přidat máslo, přidat bažanta prsíčky dolů, vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Když se máslo rozpustí, podlít bažanta horkým vývarem.
Péct 1½ v průběhu pečení přelévat bažanta šťávou. Podle potřeby vývar doplňovat.
Příloha: vařené brambory, vařená rýže.
Víno: Modrý Portugal.
Nádivka
3 housky, rozkrájet na kostičky
30 g špeku, nakrájet na kostičky
3 dcl mléka
2 vejce
120 g uzeného masa, nakrájet na kostičky
bažantí játra, drobně nakájet
1 hrst drobně kájené zelené petržele
¼ lžičky muškátového květu
¼ lžičky pepře
sůl
Do mísy nalít mléko, přidat vejce, rozšlehat, přidat pepř, muškátový květ, osolit, promíchat.
Přidat housky, míchat, až se housky nasáknou, přidat uzené maso, špek, zelenou petržel, promíchat.