- 750 g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
- 50 g špeku, nakrájet na kostičky
- sádlo
- 250 g sterilovaného leča
- 1 červená paprika, nakrájet na proužky
- 30g feferonek, drobně nakrájet
- malá mrkev, celá
- petržel, celá
- 1 bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 4 dcl hovězího vývaru
- ½ kostky hovězího bujónu na zesílení chuti
- 250 g zakysané smetany
- mletý pepř
- sůl
1. V kastrole rozpustit sádlo, přidat špek, maso osolit, opepřit, na sádle po obou stranách 1 minutu osmažit.
2. Maso vyjmout, dát stranou, šťávu, kterou pustí přidat do tlakového hrnce před dušením masa.
3. Do výpeku přidat papriku, smažit, přidat sterilované lečo, feferonky, dusit 10 minut, přidat mletý pepř, sůl, bujón, podle
potřeby podlévat vývarem.
4. Maso dát do tlakového hrnce, přidat vývar, celý pepř, bobkový list, petržel, mrkev, dusit 25 minut.
5. Maso vyndat, šťávu scedit do kastrolu s lečem.
Prezentace: na talíři přelít roštěnky šťávou s lečem a na povrchu přelít hustou kyselou smetanou.
Příloha: opečené brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




