Pečlivě připravená domácí paštika je pokrm, který nadchne každého. A příprava není nikterak složitá. Doplněna o různé bylinky nebo ořechy nabídne chuťově zajímavé variace.
- 400 g srnčí plecko (podobně lze udělat i zaječí paštiku ze zaječího)
- 150 g telecích jater (polovina objemu srnčího masa)
- hovězí kosti na vývar
- 3 cibule, drobně nakrájet
- koření mleté: jalovec, muškátový oříšek, koriandr, majoránka, nové koření, tymián, bobkový list
- 3 žloutky
- 6 kyselých okurek, drobně nakrájet
- 1 lžíce kapary, drobně nakrájet
- 50 g špeku, drobně nakrájet
- 100 g špeku, nakrájet na plátky, na vyložení formy
- 1 lžíce sádla
- pepř
- špek, 1/3 objemu hmoty (možná raději jen ¼ )a plátky slaniny na obložení stěn a dna formy
1. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat cibuli, osmažit, až zesklovatí.
2. Na cibuli dát maso a všechno koření (pak se ale musí vybrat kuličky koření), osmažit.
3. Maso dusit cca 20 minut.
4. Játra dusit ve vývaru zvlášť.
5. Maso několikrát pomlít (3 x) dát do mísy, přidat vajíčka.
6. Přidat špek, okurky, kapary a dát do směsi.
7. Špekem nakrájeným na větší plátky vyložit celý povrch formy.
8. Masovou hmotu dát do formy, překrýt přečnívající slaninou.
9. Formu s paštikou dát do pekáče s vodou, zakrýt alobalem a v troubě péct 1½ - 2 hodiny při 150°C.
10. Vyklopit a krájet na plátky.
Víno: Pálava, pozdní sběr.