1 husa, 4 kg
horký drůbeží vývar
3 jablka, oloupat, odstranit jádřince
2 hrušky, oloupat, odstranit jádřince
6 švestek, vypeckovat 
kmín
sůl
Husu osolit, posypat kmínem, naplnit jablky.
Položit do pekáče na prsa, podlít horkým vývarem, ne víc, než do ¼ výšky pekáče, přidat zbylá jablka, přiklopit.
Pekáč dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 45 hodiny.
Husu propíchávat pod křídly a na prsou, aby vyteklo sádlo.
Husu občas přelévat.
Sádlo nechat vyškvařit, když je čiré odebírat, aby se nepřepalovalo.
Husu obrátit a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Husu vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horký vývar, provařit.
Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně.
2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru
V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.
Příloha: kynutý knedlík, červené zelí, bílé zelí.
Víno: Frankovka, kabinet.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 





 
                   
 
                   
 
                   
 
                   
 
  
         
         
         
         
				 
				 
				 
				 
				 
				
