• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

LÍVANCE

1 kg hladké mouky, prosát
100 g cukru
1,25 l vlažného mléka
5 vajec
70 g čerstvého droždí
citrónová kůra z 1 citrónu, nastrouhat
¼ lžičky muškátového květu
1 sáček vanilkového cukru
sůl

1. Droždí rozetřít s trochou cukru, zalít mlékem, přisypat mouku, vypracovat hladké těsto.
2. Přidat vejce, zbytek cukru, muškátový květ, citrónovou kůru, vanilku, špetku soli, dát do tepla vykynout.
3. Do slazené šlehačky zašlehat lučinu.
4. Omáčka: Do kastrolu dát 1/3 borůvek, přidat cukr, zalít vodou, aby voda dosahovala po horní vrstvu borůvek, rozvařit, vmíchat maizenu, provařit, přidat zbylé borůvky, promíchat.
5. Z vykynutého těsta udělat lívance, vkládat do rozpáleného tuku, ale smažit pomalu.
6. Hotové lívance posypat skořicí s cukrem, potřít šlehačkou s lučinou, přelít borůvkovou omáčkou, posypat tvarohem, ozdobit čerstvým ovocem, lístky máty.

Náplň:
½ malého balení lučiny
1 kelímek smetany ke šlehání
1 lžička cukru
1 balíček vanilkového cukru
V misce našlehat lučinu s 1 lžící smetany.
Zbylou smetanu ušlehat s 1 lžičkou cukru na pevnou šlehačku, přidat k lučině, promíchat.

Omáčka:
borůvky
cukr
1 lžička kukuřičného škrobu (gustin), ne bramborový škrob, je kyselý
Uvedené suroviny promíchat.

Prezentace: lívance posypat mletou skořicí s cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem, přidat čerstvé ovoce, lístky máty.

KYNUTÉ KNEDLÍKY S MERUŇKAMI

30 ks meruněk
několik meruněk nakrájet, uvařit v malém množství cukrového rozvaru
30 g droždí
40 g cukru
0,65 l mléka, ohřát
1,4 kg hrubé mouky
1 vejce
sůl
muškátový květ
máslo
tvaroh
lístky máty
cukrový rozvar
šlehačka

Kvásek: v míse rozmíchat droždí s trochou cukru a mléka dohladka, lehce zahustit hrubou moukou.
Na hotový kvásek lehce nasypat všechnu zbylou mouku.
Mísu zakrýt utěrkou, nechat v teple dokud kvásek nevystoupí.
Ke kvásku přidat cukr, vejce, špetku soli a špetku muškátového květu, udělat těsto, těsto zpracovávat dokud se nezačnou dělat bubliny, podle potřeby dolít mléko.
Těsto dát na pomoučněný vál, vyválet silnější plát, vykrajovat kolečka, do nich balit meruňky.
Knedlíky nechat ještě chvíli kynout. Vkládat do vařící vody, vařit 4 minuty.
Prezentace: porce knedlíků sypat tvarohem, cukrem, polít rozpuštěným máslem, přidat rozvařené meruňky, přidat šlehačku.

HOUBOVÝ KUBA

400 g krup
60 g sušených hub
100 g vepřového sádla
200 g cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžička kmínu
pepř
sůl

Namočit houby.
Kroupy propláchnout, uvařit doměkka, scedit, propláchnout.
V kastrole rozpustit lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat houby i s vodou, česnek, kmín, sůl, 10 minut dusit.
Dušené houby vmíchat do vařených krup, osolit, opepřit.
Pekáč vymazat zbylým sádlem, rovnoměrně vložit směs krup, dát zapéct do trouby na 10 minut při 190°C.

ČOČKA NA KYSELO

  • 0,5 kg čočky, přebrat, propláchnout
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa
  • pepř
  • sůl

Čočku není třeba namáčet.
V malém kastrolku opražit mouku, mouku odsypat na talířek.
Do kastrolku vložit lžíci másla, rozehřát, přidat 1 nakrájenou cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat mouku, míchat 40 vteřin, zředit studenou vodou.
Čočku dát do hrnce, zalít vodou, aby byla ponořená, přivést k varu, slít. Tento krok částečně omezí nadýmání.
Čočku dát do čistého kastrolu, zalít studenou vodou, vařit.
Když se voda začne vařit, přidat cibulovou jíšku, vařit, až čočka změkne, míchat.
Dochutit octem, pepřem a solí.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat cibuli, samžit, až začne mírně žloutnout.
Prezentace: jednotlivé porce přelít částí rozehřátého sádla s osmaženou cibulí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ