• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEJCE SE SÝREM NA POLSKÝ ZPŮSOB

  • 4 vejce, uvařit natvrdo, ve skořápce podélně rozpůlit
  • 40 dkg eidamu, nastrouhat
  • 2 lžíce prosáté strouhanky
  • 2 lžíce másla, ke žloutkům
  • 1 lžíce másla, nastrouhat
  • 1 lžíce zelené petrželky, drobně nakrájet
  • 2 lžičky kopru, drobně nakrájet
  • 1 lžička mleté papriky
  • pepř
  • sůl

1. Ze skořápek vyjmout žloutky a bílky.
2. Bílky drobně nakrájet.
3. Žloutky utřít se změklým máslem, vmíchat kopr, petrželku, papriku osolit opepřit.
4. Ke směsi se žloutky vmíchat bílky.
5. Směs naplnit skořápek, na vrch přidat sýr, na sýr strouhanku, strouhané máslo.
6. Dát zapéct 5 minut do vyhřáté trouby na 180°C.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

VEJCE PLNĚNÁ SÝROVOU PĚNOU

  • 4 vejce, uvařit natvrdo, oloupat, podélně rozpůlit, vyndat žloutky
  • 2 lžíce másla
  • 50 g eidamu, drobně nastrouhat
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • ½ lžičky mleté papriky
  • 1 lžíce drobně sekané zelené petrželky
  • pepř
  • sůl

1. Žloutky rozetřít s máslem, přidat hořčici, papriku, sýr, pepř, sůl, vyšlehat do pěny.
2. Směs plnit do bílků, posypat zelenou petrželkou.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

OMELETA SE SÝREM A RAJČATY

  • 2 vejce
  • 50 g eidamu, nastrouhat
  • 1 rajče, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • ¼ cibule, drobně nakrájet
  • 20 g žampiónů, oloupat, nakrájet na tenké plátky (nemusí být)
  • 1 lžička zelené petrželky, drobně nakrájet
  • ½ lžíce másla, na osmažení směsi
  • ½ lžíce másla, na přípravu omelety
  • pepř
  • sůl

1. Vejce vyklepnout do misky, přidat pepř, sůl, vyšlehat.
2. Na pánvi rozpustit máslo, přidat cibuli, žampióny, pepř, sůl, osmažit, přidat rajčata, prohřát, směs dát do misky.
3. Na čisté pánvi rozpustit máslo, ještě jednou vyšlehat vejce, nalít na pánev.
4. Jakmile začne omeleta tuhnout, položit do pruhu vedle středu směs, přidat 2/3 sýra.
5. Když omeleta ztuhne, překrýt menší nezakrytou část omelety přes směs a pak druhou, širší část.
Prezentace: omletu sesunout na talíř „švem“ dolů, posypat zbylým sýrem, petrželkou.
Víno: Svatovavřinecké.

OMELETA SE SÝREM A HRÁŠKEM

  • 2 vejce
  • 50 g eidamu, nastrouhat
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1 rajče, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 lžička zelené petrželky, drobně nakrájet
  • ½ lžíce másla, na přípravu omelety
  • pepř
  • sůl

1. Vejce vyklepnout do misky, přidat pepř, sůl, vyšlehat.
2. Na pánvi rozpustit máslo, nalít vejce na pánev.
3. Jakmile začne omeleta tuhnout, položit do pruhu vedle středu rajče, hrášek, přidat 2/3 sýra.
4. Když omeleta ztuhne, překrýt menší nezakrytou část omelety přes hrášek a pak druhou, širší část.
Prezentace: Omletu sesunout na talíř „švem“ dolů, posypat zbylým sýrem, petrželkou.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ