• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 18 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

Sýry - seznam receptů

SALÁTY
SÝROVÝ SALÁT
SALÁT S ROMADÚREM
SALÁT SE SÝREM NIVA
OVOCNÝ SALÁT S NIVOU
SÝROVÝ SALÁT A JABLKA
SÝROVÝ SALÁT SE SLEDI
SÝROVÝ SALÁT S CELEREM
SÝROVÝ SALÁT S OVOCEM
SÝROVÝ SALÁT S TUŇÁKEM
SÝROVÝ SALÁT S MANDLEMI
RAKOVNICKÝ SÝROVÝ SALÁT
SÝROVÝ SALÁT SE ZELENINOU
OVOCNÝ SALÁT S HERMELÍNEM
SALÁT SE SÝREM NIVA A KUŘECÍM MASEM
SÝROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI A CELEREM

OMÁČKY, ZÁLIVKY
SÝROVÁ OMÁČKA
SÝROVÁ OMÁČKA SE ŽAMPIÓNY
ZÁLIVKA Z NIVY
ZÁLIVKA Z NIVY II.
SÝROVÁ ZÁLIVKA Z LUČINY

POMAZÁNKY
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA
TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA
POMAZÁNKA Z ROMADÚRU

POMAZÁNKA Z ROMADÚRU II.
BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA
TVAROHOVĚ-KŘENOVÁ POMAZÁNKA
POMAZÁNKA Z TAVENÉHO SÝRA S OŘECHY
POMAZÁNKA Z TAVENÉHO SÝRA S KŘENEM
POMAZÁNKA Z TAVENÉHO SÝRA S ČESNEKEM
BRYNZOVÁ POMAZÁNKA S RAJČATY A PAPRIKOU
POMAZÁNKA Z TAVENÉHO SÝRA S UZENINOU A VEJCI

PŘEDKRMY
SÝROVÉ TYČINKY
NAKLÁDANÝ HERMELÍN
VEJCE PLNĚNÁ SÝROVOU PĚNOU
VEJCE SE SÝREM NA POLSKÝ ZPŮSOB
RAJČATA PLNĚNÁ KRÉMEM Z TAVENÉHO SÝRA

HLAVNÍ JÍDLA
SMAŽENÝ SÝR
SÝROVÝ NÁKYP
NOKY S BRYNZOU
HOLANDSKÉ ŘÍZKY
BRYNZOVÉ HALUŠKY
SÝROVÉ BRAMBORÁKY
PAPRIKY PLNĚNÉ NIVOU
SMAŽENÉ TVARŮŽKOVÉ ŠIŠKY
RAKOVNICKÉ SÝROVÉ PLACKY
RAKOVNICKÉ SÝROVÉ KROKETY
PENNE S OMÁČKOU Z TVARŮŽKŮ
SMAŽENÝ SÝR S UZENÝM MASEM
OMELETA S NIVOU
OMELETA SE SÝREM A RAJČATY
OMELETA SE SÝREM A HRÁŠKEM
RAKOVNICKÝ MASOVÝ NÁKYP SE SÝREM
PEČENÉ BRAMBOROVÉ PLÁTKY SE SÝREM
SMAŽENÉ OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY SE ŠUNKOU
PEČENÉ BRAMBOROVÉ PLÁTKY S BALKÁNSKÝM SÝREM

DEZERTY
BROSKVE S KRÉMEM
TVAROHOVÝ TRHANEC

TVAROHOVÝ KÁVOVÝ KRÉM

SMAŽENÉ OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY SE ŠUNKOU

  • 8 koleček tvarůžků,
  • 16 plátků šunky
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • 4 lžíce mléka
  • 4 lžíce sádla na smažení
  • červená paprika, nebo kapie, drobně nakrájet
  • pórek, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla, rozpustit
  • sádlo na smažení
  • sůl

1. V talíři rozšlehat vejce s mlékem, osolit.
2. Kolečko olomouckého tvarůžku vložit mezi dva plátky šunky, silně k sobě všechny složky přitlačit.
3. Obalit v mouce, vajíčku a strouhance, jako řízek. Ještě jednou obalit v mouce, vajíčku a strouhance.
4. Na pánvi rozpustit sádlo, tvarůžky osmažit.
Příloha: bramborová kaše
Prezentace: na polovinu talíře položit 2 osmažené tvarůžky, posypat pórkem, paprikou, na druhou polovinu talíře položit ramborovou kaši, přelít máslem.
Víno: Veltlínské červené rané.


RAKOVNICKÉ SÝROVÉ PLACKY

  • 30 dkg měkkého tvarohu
  • 40 dkg brambor, uvařit ve slupce, oloupat, rozmačkat
  • 30 dkg olomouckých tvarůžků, nastrouhat, před strouháním nechat ztuhnout v mrazáku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • trochu mléka na zpracování těsta
  • 3 lžíce sádla
  • sladká mletá paprika
  • pepř
  • sůl

1. Smíchat měkký tvaroh, tvarůžky, brambory.
2. Přidat vejce, krupici, sůl, papriku, pepř, sůl.
3. Vypracovat těsto, udělat placičky, osmažit na sádle.
Příloha: bramborová kaše, okurkový salát
Prezentace: na polovinu talíře položit 3 osmažené placičky, na druhou polovinu talíře položit bramborovou kaši, přelít máslem.
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.

PENNE S OMÁČKOU Z TVARŮŽKŮ

  • 400 g penne, uvařit
  • 2 dcl mléka
  • 3 olomoucké tvarůžky, nastrouhat, před strouháním nechat ztuhnout v mrazáku
  • 1 tavený smetanový sýr
  • 1 stroužek česneku,
  • 2 lžíce mandlí, spařit, oloupat
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Bešamelová omáčka

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 6 dcl mléka
  • na špičku nože muškátový oříšek
  • 4 hřebíčky
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. Do mléka dát hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat s plotny, nechat 15 minut stát, pak
    přecedit.
2. V kastrolu opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit mlékem, vařit 20 minut, míchat.
3. Přidat tvarůžky, tavený sýr, míchat, až se sýry rozpustí. 
4. Penne dát do mísy, přidat omáčku, mandle, promíchat, ochutit pepřem a solí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ