3 dcl masového vývaru B
50 g kopr, drobně nakrájet
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
4 dcl mléka
1 dcl smetany ke šlehání
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
¼ lžičky mletého nového koření
sůl
Připravit jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, zředit mlékem, pak vývarem, přidat nové koření, mírně vařit 35 minut za častého prošlehávání.
Přidat smetanu, cukr, ocet, provařit, scedit.
Vmíchat kopr, vmíchat 1 lžíci másla.
Vhodné k vařenému hovězímu masu s vařenými bramborami, houskovými knedlíky.
Masový vývar B
1,2 výsekových kostí bílých, rozsekat
3,5 l vody
Kosti dát do studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, pomalu vařit 3,5 hodiny.
Přidat:
2 petržele, nakrájet na čtvrtky
¼ celeru, nakrájet na čtvrtky
1 mrkev, nakrájet na čtvrtky
2 cibule, nakrájet na čtvrtky
2 bobkové listy
1 lžička celého pepře
4 zrnka nového koření
sůl
Pomalu vařit 30 minut, scedit, zchladit
Kosti a zeleninu nechat v hrnci, pustí ještě vývar, ten přidat již ke scezenému vývaru.
Našlehat 1 bílek do husté emulze, vmíchat do studeného vývaru.
Studený vývar dát na plotnu, za občasného míchání přivést k varu, hned odstavit, nechat stát.
Čistý vývar scedit.
Zelenina se přidává až na závěr, na posledních 30 minut, děláme masový vývar ne zeleninový.