- 5 dcl rajčatové omáčky
- 4 lžíce jablečného protlaku
- 1 lžíce citrónové šťávy
- pepř
- sůl
Do prohřáté rajčatové omáčky přidat jablečný protlak, citrónovou šťávu, provařit 10 minut, dochutit pepřem a solí.
Rajčatová omáčka francouzská
- 400 g oloupaných rajčat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
- 1 l hovězího vývaru
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 1/8 celere, drobně nakrájet
- 130 g špeku, drobně nakrájet
- 130 g hladké mouky
- 30 g másla
- 5 zrnek celého pepře
- 2 bobkové listy
- 3 zrnka nového koření
- 0,5 dcl citrónové šťávy
- 150 g cukru
- 1 lžička soli
- pepř
1. V kastrolu rozškvařit špek, přidat kořenovou zeleninu, osmažit, cibuli, osmažit.
2. Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, celý pepř, bobkový list, nové koření, citrónovou šťávu, cukr, sůl, promíchat.
3. Přidat vývar, dusit 2 hodiny, přecedit, odstavit z plotny, vmíchat studené máslo, dochutit pepřem a solí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




