- 1/3 l bešamelová omáčka
- 2 žloutky
- 100 g čedaru, drobně nastrouhat
- 1 lžíce másla
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 1 dcl smetany ke šlehání
- bílý pepř
- sůl
1. Do bešamelové omáčky vmíchat tvrdý sýr a za stálého míchání rozpustit.
2. Nad mírně vroucí vodní lázní rozmíchat v misce žloutky se smetanou, přidat muškátový oříšek.
3. Žloutky se smetanou vmíchat do bešamelové omáčky, prohřát, ale nevařit. 
4. Ochutit pepřem a solí.
K těstovinám, vařené a dušené zelenině, k zapékání. 
Bešamelová omáčka
- 25 g másla
- 25 g hladké mouky
- 6 dcl mléka
- na špičku nože muškátový oříšek
- 4 hřebíčky
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- pepř
- sůl
1. Do kastrolu vlít mléko, přidat cibuli se zapíchanými hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z ohně a nechat 15 minut stát, pak přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit teplým scezeným ochuceným mlékem, mléko přilévat pomalu, intezivně míchat, vařit 45 minut, podle potřeby přidávat mléko.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 





 
                   
 
                   
 
                   
 
                   
 
  
         
         
         
         
				 
				 
				 
				 
				 
				
