- 1/3 l bešamelová omáčka
- 2 žloutky
- 100 g čedaru, drobně nastrouhat
- 1 lžíce másla
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 1 dcl smetany ke šlehání
- bílý pepř
- sůl
1. Do bešamelové omáčky vmíchat tvrdý sýr a za stálého míchání rozpustit.
2. Nad mírně vroucí vodní lázní rozmíchat v misce žloutky se smetanou, přidat muškátový oříšek.
3. Žloutky se smetanou vmíchat do bešamelové omáčky, prohřát, ale nevařit.
4. Ochutit pepřem a solí.
K těstovinám, vařené a dušené zelenině, k zapékání.
Bešamelová omáčka
- 25 g másla
- 25 g hladké mouky
- 6 dcl mléka
- na špičku nože muškátový oříšek
- 4 hřebíčky
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- pepř
- sůl
1. Do kastrolu vlít mléko, přidat cibuli se zapíchanými hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z ohně a nechat 15 minut stát, pak přecedit.
2. Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit teplým scezeným ochuceným mlékem, mléko přilévat pomalu, intezivně míchat, vařit 45 minut, podle potřeby přidávat mléko.