- 1 stroužek česneku, celý
- ¼ l hovězího vývaru
- 1 dcl červeného vína
- ½ lžíce sádla
- ½ lžíce másla
- pepř
- sůl
Mirepoix
- 1 menší mrkev, drobně nakrájet
- ½ cibule, drobně nakrájet
- 2 stonky celere, drobně nakrájet
1. Maso vyndat z pekáče, sebrat většinu tuku, nechat výpek.
2. Přidat sádlo, rozehřát, přidat mrkev, celer, cibuli, česnek osmažit, míchat 4 minuty.
3. Přidat víno, zredukovat, přidat vývar, provařit 3 minuty, přidat pepř, sůl.
4. Scedit do kastrolu, přidat máslo, rozpustit, promíchat.
Máslo vkládat do kastrolu, který je mimo přívod tepla, jinak by se omáčka nezahustila.
Mirepoix je směs drobně krájené mrkve, cibule, celer (celerový stonek).
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




