400 g odřezků hovězího masa
200 g drůbežích křídel, nasekat na malé kousky
2 l hovězího vývaru
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, nakrájet nahrubo
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
150 g hub, drobně nakrájet
1 lžíce rajčatového protlaku
½ lžičky cukru
½ lžíce másla
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
pepř
sůl
3 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
Ve větším kastrolu rozpálit olej, přidat maso a křidélka, neustále míchat, smažit, až má maso světle hnědou barvu, trvá až 15 i více minut. Kdyby maso nebylo dostatečně opražené, konečná šťáva by byla světlá.
Přidat cibuli, mrkev, smažit 10 minut, míchat.
Přidat houby, česnek, když česnek zavoní přidat protlak, cukr, bobkový list, tymián, míchat 2 minuty.
Přidat víno, ¼ vývaru, za častého míchání zredukovat na 2/3.
Přidat zbytek vývaru, za občasného míchání zredukovat na ½. Sbírat pěnu.
Šťávu scedit, vmíchat máslo.