12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
½ pórku, nakrájet na tenká kolečka
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau), lze vynechat
3 dcl drůbežího vývaru
1 kelímek smetany na šlehání (120 ml)
1 lžička provensálského koření, nebo bazalky, podle chuti
pepř
sůl
Rozehřát velkou pánev, přidat žampióny, nechat 1 minutu, nemíchat.
Přidat máslo, pepř, sůl, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat pórek, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat česnek, míchat, když zavoní, přidat víno, zcela zredukovat.
Přidat provensálské koření, pepř, sůl.
Přidat drůbeži vývar, zredukovat na polovinu.
Přidat smetanu, provařit do mírného zhoustnutí, vmíchat těstoviny (penne, špagety, atd.).
Dochutit pepřem, solí.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




