0,5 l masového vývaru B
130 g sterilovaných okurek, oloupat, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
sůl
3 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
2,5 dcl mléka
1 dcl smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
¼ lžičky mletého nového koření
sůl
V kastrolu rozehřát 2 lžíce másla, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit masovým vývarem B, polovinu mléka, vařit 35 minut.
Krájené okurky podusit na kousku másla.
Do provařené polévky přidat zbytek mléka, smetanu, podušené okurky, cukr, ocet, provařit.
Odstavit z plotny, vmíchat máslo, dochutit solí.
Vhodné k vařenému hovězímu masu s houskovými knedlíky.
Masový vývar B
1,2 výsekových kostí bílých, rozsekat
3,5 l vody
Kosti dát do studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, pomalu vařit 3,5 hodiny.
Přidat:
2 petržele, nakrájet na čtvrtky
¼ celeru, nakrájet na čtvrtky
1 mrkev, nakrájet na čtvrtky
2 cibule, nakrájet na čtvrtky
2 bobkové listy
1 lžička celého pepře
4 zrnka nového koření
sůl
Pomalu vařit 30 minut, scedit, zchladit
Kosti a zeleninu nechat v hrnci, pustí ještě vývar, ten přidat již ke scezenému vývaru.
Našlehat 1 bílek do husté emulze, vmíchat do studeného vývaru.
Studený vývar dát na plotnu, za občasného míchání přivést k varu, hned odstavit, nechat stát.
Čistý vývar scedit.
Zelenina se přidává až na závěr, na posledních 30 minut, děláme masový vývar ne zeleninový.