0,5 l masového vývaru B
130 g sterilovaných okurek, oloupat, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
sůl
3 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
2,5 dcl mléka
1 dcl smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
¼ lžičky mletého nového koření
sůl
V kastrolu rozehřát 2 lžíce másla, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit masovým vývarem B, polovinu mléka, vařit 35 minut.
Krájené okurky podusit na kousku másla.
Do provařené polévky přidat zbytek mléka, smetanu, podušené okurky, cukr, ocet, provařit.
Odstavit z plotny, vmíchat máslo, dochutit solí.
Vhodné k vařenému hovězímu masu s houskovými knedlíky.
Masový vývar B
1,2 výsekových kostí bílých, rozsekat
3,5 l vody
Kosti dát do studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, pomalu vařit 3,5 hodiny.
Přidat: 
2 petržele, nakrájet na čtvrtky
¼  celeru, nakrájet na čtvrtky
1 mrkev, nakrájet na čtvrtky
2 cibule, nakrájet na čtvrtky
2 bobkové listy
1 lžička celého pepře
4 zrnka nového koření
sůl
Pomalu vařit 30 minut, scedit, zchladit
Kosti a zeleninu nechat v hrnci, pustí ještě vývar, ten přidat již ke scezenému vývaru.
Našlehat 1 bílek do husté emulze, vmíchat do studeného vývaru.
Studený vývar dát na plotnu, za občasného míchání přivést k varu, hned odstavit, nechat stát.
Čistý vývar scedit. 
Zelenina se přidává až na závěr, na posledních 30 minut, děláme masový vývar ne zeleninový.
 Autor portálu
Autor portálu je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál 





 
                   
 
                   
 
                   
 
                   
 
  
         
         
         
         
				 
				 
				 
				 
				 
				
