- 2 lžíce másla
- ½ střední cibule, drobně nakrájet
- 1 lžíce hladké mouky
- ½ hrnek suchého sherry
- 1 hrnek zredukovaného telecího vývaru
- 1 hrnek rozmixovaných oloupaných rajčat
- 1 lžička sušeného estragonu
- 1 stroužek česneku, rozdrtit
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky pepře
1. V malém kastrolku rozehřát na malém ohni máslo, až začne bublat.
2. Přidat cibuli a smažit ,až začnou okraje hnědnout.
3. Přidat sherry a přivést k varu a zredukovat na polovinu.
5. Přidat rajčata, vařit asi 2 minuty
6. Přidat vývar, estragon, česnek, pepř, na malém ohni vařit 15 minut, nebo až omáčka začne trochu váznout.
7. Přecedit, nechat trochu vychladnout, až je jen teplá, a vmíchat do holandské omáčky, přidat sůl, pokud je potřeba.
Holandská omáčka
- 2 žloutky
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 75 g rozehřátého másla
- bílý pepř
Misku dát do jiné misky s horkou lázní, dno se nesmí dotýkat hladiny vody a míchat metlou žloutky, pak přidat po kapkách a pak
po lžičkách rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, pomalu a stále míchat, přidat sůl, pepř.