- bešamel, jak uvedeno dole
- 1 kelímek husté zakysané smetany
- 4 lžíce račího másla
Bešamel
- 4 lžíce hladké mouky na jíšku
- 4 lžíce másla
- 500 ml mléka
- 2 lžíce bílého vína
- 150 g libového telecího, drobně nakrájet
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 1 lžíce másla na osmažení masa a cibule
- ½ lžičky tymiánu
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- pepř
- sůl
1. V kastrolu rozpustil 1 lžíci másla, společně přidat cibuli, maso, tymián, muškátový oříšek, pepř, sůl, 2 lžíce vína, míchat,
dusit až se tekutina téměř odpaří.
2. V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem, vymíchat dohladka, mírně osolit.
3. Přidat dušenou směs, pomalu vařit 1 hodinu, míchat.
4. Bešamel scedit, v míchat kelímek husté smetany, račí máslo, prohřát, promíchat, nevařit.
Račí máslo
- 20 vařených skořápek račích ocasů
- 20 vařených skořápek hlav raků
- 100 g másla
- 3 zrnka pepře
1. Skořápky rozmačkat v hmoždíři.
2. V kastrolu rozpustit máslo, přidat skořápky, pepř, na mírném ohni míchat cca 4 minuty.
3. Scedit, dát vychladnout, v alobalu zformovat do válečku, dát do ledničky.