1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička strouhané citrónové kůry
pepř
Petržel, česnek, citrónovou kůru dát do misky, promíchat, mírně opepřit.
K dochucení polévek.
Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.
Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.
Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.
Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička strouhané citrónové kůry
pepř
Petržel, česnek, citrónovou kůru dát do misky, promíchat, mírně opepřit.
K dochucení polévek.
2 dcl vody
2 červená papriky
2 žluté papriky
1 pálivá paprička
2 sardele
4 stroužky česneku
1 cibule, hrubě nakrájet
1 fenykl, hrubě nakrájet
2 salátové okurky, oloupat, odstranit dužinu a semínka
1 lžíce octa
1 svazek zelené petržele
1 hrst bazalky
olivový olej
4 větší plátky prošuta, nebo sušeného hovězího.
2 rohlíky z minulého dne, nakrájet na kostičky
pepř
sůl
Do mixeru vložit vodu, papriky, pálivou papričku, sardele, česnek, cibuli, fenykl, salátové okurky, ocet, petržel, bazalku, olivový olej, pepř, sůl, rozmixovat, dát do ledničky.
Nakrájené rohlíky opražit na pánvi.
Plátky prošuta srolovat, nakrájet na nudličky.
Prezentace: na talíř dát porci polévky, posypat opraženými kostkami rohlíku a nakrájeným prošutem.
Víno: Neuburgské, kabinet.
skrojky parmezánu, drobně nastrouhat
kousek zmraženého másla, drobně nastrouhat
poměr parmezán : máslo ve směsi = 3 : 1
Před podáváním polévky vmíchat 2 lžíce směsi do kastrolu polévky se čtyřmi porcemi.
400 g brynzy
500 g brambor, oškrábat, nakrájet na kostičky
50 g anglické slaniny, nakrájet na kostičky
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
1 cibule, drobně nakrájet
20 g sušených hub, namočit
1,5 l vody
3 dcl mléka
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
½ lžičky mleté papriky
pepř
sůl
V hrnci rozehřát anglickou slaninu, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat papriku, promíchat, zředit vodou, promíchat.
Přidat brambory, houby, pepř, sůl.
Brynzu rozmíchat v mléce.
Když jsou brambory měkké, přidat brynzu s mlékem, promíchat, provařit.
Dochutit pepřem, solí.
Jednotlivé porce sypat zelenou petrželí.