- 3 l vody
- 30 dkg hovězího předního, nakrájet na kostky
- 30 dkg vepřového ramínka, nakrájet na kostky
- 2 kuřecí stehna
- 1 vykuchaná a očištěná ryba (okoun, candát, tloušť)
- 3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
- 1 cibule, hrubě nakrájet
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 celer, drobně nakrájet
- 1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
- 1 pálivá paprička
- 1 hrnek vařených bílých fazole
- 1 vařená brambora, nakrájet na kostičky
- máslo na osmažení zeleniny
1. Do kastrolu dát studenou vodu, hovězí a vepřové, přivést k varu, sbírat pěnu, když je sebraná pěna, přidat zředěnou jíšku, pálivou papričku, cibuli, česnek, vařit do změknutí masa.
2. Když je maso měkké, přidat rybu, vařit 10 minut.
2. Na másle osmažit zeleninu, přidat do vývaru k masu, přidat zelenou petržel, fazole, vařit 5 minut, přidat nakrájenou bramboru, ochutit pepřem a solí.
Zředěná jíška
- 2 lžíce hladké mouky
- 1½ lžíce másla
- právě připravený a scezený vývar
1. V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat až se mouka a máslo spojí, dále míchat asi 20 vteřin.
2. Za stálého míchání zředit částí vychladlého vývaru.