- 1,5 l vody, osolit
- 0,3 l zeleninového vývaru
- 500 g rybích odřezků a vnitřností
- 1 menší mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 1 kus celere, drobně nakrájet
- 1 větší cibule, hrubě nakrájet
- 1 větší cibule, drobně nakrájet
- 2 lžíce sterilizovaného hrášku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 120 g zeleného hrášku
- muškátový květ
- 5 kuliček celého pepře
- bobkový list
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 vařené brambory, nastrouhat
- ½ lžíce másla
- 3 plátky veky, nakrájet na kostičky
- petrželovou nať, drobně nakrájet
- bílý pepř
- sůl
1. Z jedné lžíce másla a 2 lžic hladké mouky udělat jíšku, zředit zeleninovým vývarem, provařit 40 minut.
2. Rybí odřezky, vnitřnosti, hrubě nakrájenou cibuli, pomalu vařit 40 minut v hrnci.
3. Maso scedit, obrat, nakrájet.
4. V hrnci rozpustit lžíci másla osmahnout, přidat cibuli, osmahnout, přidat muškátový květ, zalít vývarem z ryb, vařit
15 minut, až zelenina změkne.
5. Přidejte hrášek, brambory, přidat jíšku, provařit, odstranit z plotny, rozmixovat.
6. Vmíchat smetanu, přidat maso, dochutit pepřem a solí.
Prezentace: do polévky v talíři vložit osmaženou veku, posypat drobně krájenou zelenou petrželovou natí.