• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RYBÍ KRÉM S HRÁŠKEM

 

  • 1,5 l vody, osolit
  • 0,3 l zeleninového vývaru
  • 500 g rybích odřezků a vnitřností
  • 1 menší mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 kus celere, drobně nakrájet
  • 1 větší cibule, hrubě nakrájet
  • 1 větší cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sterilizovaného hrášku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 120 g zeleného hrášku
  • muškátový květ
  • 5 kuliček celého pepře
  • bobkový list
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 vařené brambory, nastrouhat
  • ½ lžíce másla
  • 3 plátky veky, nakrájet na kostičky
  • petrželovou nať, drobně nakrájet
  • bílý pepř
  • sůl

1. Z jedné lžíce másla a 2 lžic hladké mouky udělat jíšku, zředit zeleninovým vývarem, provařit 40 minut.
2. Rybí odřezky, vnitřnosti, hrubě nakrájenou cibuli, pomalu vařit 40 minut v hrnci.
3. Maso scedit, obrat, nakrájet.
4. V hrnci rozpustit lžíci másla osmahnout, přidat cibuli, osmahnout, přidat muškátový květ, zalít vývarem z ryb, vařit
   15 minut, až zelenina změkne.
5. Přidejte hrášek, brambory, přidat jíšku, provařit, odstranit z plotny, rozmixovat.
6. Vmíchat smetanu, přidat maso, dochutit pepřem a solí.
Prezentace: do polévky v talíři vložit osmaženou veku, posypat drobně krájenou zelenou petrželovou natí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ