- 1,5 l vody, osolit
- 0,3 l zeleninového vývaru
- 500 g rybích odřezků a vnitřností
- 1 menší mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 1 kus celere, drobně nakrájet
- 1 větší cibule, hrubě nakrájet
- 1 větší cibule, drobně nakrájet
- 2 lžíce sterilizovaného hrášku
- 120 g zeleného hrášku
- muškátový květ
- 5 kuliček celého pepře
- bobkový list
- 150 ml smetany ke šlehání
- ½ lžíce másla
- 3 plátky veky, nakrájet na kostičky
- petrželová nať
- bílý pepř
- sůl
Z jedné lžíce másla a hladké mouky dělat jíšku, zředit zeleninovým vývarem, provařit 25 minut.
Rybí odřezky, vnitřnosti, hrubě nakrájenou cibuli vařit 35 minut v tlakovém hrnci.
Maso scedit, obrat, nakrájet.
Kořenovou zeleninu, drobně krájenou cibuli osmahnout na 1 lžíci másla, přidat muškátový květ, promíchat, přidat vývar, zředěnou jíšku, vařit pod pokličkou 30 minut.
Přidat hrášek, provařit, rozmixovat.
Přidat nakrájené maso, vmíchat smetanu.
Na pánvi rozehřát máslo, osmažit kostičky veky.
Prezentace: do polévky v talíři vložit osmaženou veku, posypat drobně krájenou zelenou petrželovou natí.
Zředěná jíška
- 2 lžíce hladké mouky
- 1½ lžíce másla
- právě připravený a scezený rybí vývar
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat až se mouka a máslo spojí, dále míchat asi 20 vteřin.
Za stálého míchání zředit částí vychladlého vývaru.