- 2½ kg zbytků kuřat, krocana, drůbežího masa
- 3,5 l vody
Kosti opéct v troubě v pekáči cca 20 minut při teplotě 200°C.
Opečené kosti a nakrájené maso dát do hrnce se studenou vodou a vařit, sbírat pěnu.
Z pekáče, kde se pekly kosti, odstranit tuk, přidat 0,5 l vody, na plotně přivést k varu, rozpustit připečenou šťávu, přidat do hrnce ke kostem a masu.
Po 2 hodinách varu přidat:
- 1 velká cibule, hrubě nakrájet
- 2 velké mrkve, hrubě nakrájet
- 3 stonky celere
- 1 lžička celého černého pepře
- ½ hrnku zelené petržele
Pomalu vařit, až zelenina změkne, scedit, zchladit
Kosti a zeleninu nechat v hrnci, pustí ještě vývar, ten přidat již ke scezenému vývaru.
Našlehat 1 bílek do husté emulze, vmíchat do studeného vývaru.
Studený vývar dát na plotnu, za občasného míchání přivést k varu, hned odstavit, nechat stát.
Čistý vývar scedit.
Zelenina se přidává až na závěr, děláme masový vývar ne zeleninový.
Při přípravě drůbežího vývaru nepoužívejte bobkový list, nové koření ani česnek. Potlačiila by se tak čistá chuť i aroma produktu.