hovězí vývar
játrové knedlíčky
hrst drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl
Vývar dochutit pepřem, solí, játrové knedlíčky vkládat do polévky až před podáváním.
Prezentace: do porce vývaru vložit játrové knedlíčky, sypat zelenou petrželí.
Hovězí vývar
1 kg hovězího předního, nakrájet na kusy
1 kg hovězích žeber (nikdy morkové kosti)
3,5 l vody
1. Kosti opéct v pekáči cca 20 minut při teplotě 200°C.
2. Opečené kosti a nakrájené maso dát do hrnce se studenou vodou a vařit mírně pod bodem varu, sbírat pěnu.
3. Z pekáče, kde se pekly kosti, odstranit tuk, přidat 0,5 l vody, na plotně přivést k varu, rozpustit připečenou šťávu, přidat do hrnce ke kostem a masu.
4. Po 3,5 hodinách varu přidat do hrnce ke kostem a masu:
1 velkou mrkev, hrubě nakrájet
2 petržele, hrubě nakrájet
¼ celeru, hrubě nakrájet
2 stonky celeru, nakrájet
4 stroužky česneku, nakrájet
2 velké cibule, hrubě nakrájet
4 bobkové listy
1 lžička celého černého pepře
4 zrnka nového koření
½ hrnku zelené petržele
½ lžičky sušeného tymiánu
sůl
5. Pomalu vařit 40 minut, scedit, do hrnce, nechat vychladnout.
6. Kosti a zeleninu nechat v hrnci, pustí ještě vývar, ten přidat již ke scezenému vývaru.
7. Našlehat 1 bílek do husté emulze, vmíchat do studeného vývaru.
8. Studený vývar s našlehaným bílkem dát na plotnu, za občasného míchání přivést k varu, ihned odstavit, nechat stát a vychladnout.
9. Čistý vývar scedit.
Zelenina se přidává až na posledních 40 minut, děláme masový vývar ne zeleninový.
Játrové knedlíčky
100 g vepřových nebo drůbežích jater
100 g strouhanky
1 vejce
1 lžíce másla
majoránka
1 stroužek česneku
pepř mletý
sůl
1. Játra umlít s česnekem.
2. Směs dát do mísy a přidat strouhanku, vejce, máslo, sůl, pepř, majoránku, promíchat.
3. Na prknu vyválet váleček a krájet části a dělat kulaté knedlíčky.
4. V kastrolku přivést k varu část vývaru, vložit knedlíčky, zvolna vařit max. 10 minut.
5. Knedlíčky vyjmout a vložit do vyčištěného a scezeného vývaru.
Knedlíčky nikdy nezavářet do celého hotového vývaru, vždy vařit zvlášť, aby se hlavní vývar nezakalil.