15 dkg telecího masa
1 telecí brzlík
1 vepřový jazyk
¼ kuřete
4 žampióny (lepší jsou hřiby), nakrájet na plátky
½ mrkve, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakrájet
1/8 petržele, drobně nakrájet
½ cibule, drobně nakrájet
7 dkg sterilizovaného hrášku
10 dkg chřestu
½ malého květáku, rozebrat na růžičky
1 žloutek
3 lžíce smetany na šlehání
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
1 lžíce másla na smažení hub
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl
Připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, muškátový květ, míchat 1 minutu. Zředit 1,5 litrem studené vody, osolit, přidat květák, mrkev, petržel, celer, chřest, pomalu vařit, míchat. 5 minut vařit odryté, přiklopit, vařit, až květák změkne.
V tlakovém hrnci rozpustit máslo, přidat cibuli, osmažit, přidat telecí, kuře, brzlík, jazyk, osolit, podlít vodou, dusit 15 minut.
Maso vyndat (z jazyka odstranit blánu a podjazyčí), obsah tlakového hrnce přecedit do hrnce s polévkou.
Maso nakrájet na kostičky, přidat do hrnce s polévkou, provařit.
Na pánvi rozpustit máslo, přidat houby, osmažit, přidat do hrnce s polévkou.
Do hrnce s polévkou přidat hrášek, provařit.
Ve smetaně rozmíchat žloutek.
Když je květák měkký, odstavit hrnec z plotny, vmíchat žloutek se smetanou, dochutit pepřem a solí.
Prezentace: porce polévky posypat zelenou petrželí, přidat ½ lžičky másla.