40 dkg chřestu
1,25 l zeleninového vývaru
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
1,5 dcl smetany na šlehání
1 žloutek
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
¼ lžičky muškátového květu
bílý pepř
sůl
Chřest oloupat, odkrojit hlavičky, uvařit zvlášť v osolené vodě.
Odkrojit spodní dřevnaté části, odstranit.
V hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zředit celým množstvím vývaru, mírně osolit.
Stonky nakrájet na kousky, vložit do vývaru, vařit, až změknou, rozmixovat.
Vývar přecedit a kousky prolisovat do scezené polévky, vařit 10 minut.
Promíchat žloutek se smetanou.
Polévku odstavit z plotny, vmíchat žloutek se smetanou, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do jednotlivých porcí polévky vložit vařené hlavičky chřestu, posypat zelenou petrželí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




