- 1 králík, rozdělit na logické díly
- 14 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
- máslo na potření dílů masa a na osmažení žampiónů
- provensálské koření
- 3 dcl bílého vína (Rulandské šedé)
- pepř
- sůl
1. Maso posypat provensálským kořením, pepřem, potřít máslem, osolit, dát na 4 hodiny do ledničky.
2. Maso osolit, vložit do pekáče, podlít 1,5 dcl vína, přikrýt, dát do trouby vyhřáté na 190°C, péct 50 minut.
3. V kastrole rozpustit lžící másla, osmažit žampióny, přidat 1,5 dcl vína, dusit 10 minut.
Příloha: šťouchané brambory, pečené brambory.
Prezentace: na mísu položit pečeného králíka, přidat žampióny, omáčku dát do omáčníku.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.
Omáčka
1.Připravit bešamel
- 40 g másla
- 30 g hladké mouky
- ½ l mléka
- na špičku nože muškátový oříšek
V kastrolu opražit mouku, přidat máslo, přidat muškátový oříšek, 30 sekund míchat, zředit mlékem, provařit 30 minut.
- 2 smetanové trojúhelníčky
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
2. Vmíchat trojúhelníčky, parmezán.
3. Vmíchat dušené žampióny.