- 1,5 l drůbežího vývaru, udržovat teplý
- 1 hrst sušených hříbků, (nebo jiných hub), namočit
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, drobně nakrájet
- 2 stonky celere, oloupat, drobně nakrájet
- 18 lžic rýže, propláchnout
- 2 dcl bílého vína
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
- ½ lžičky rozmarýnu
- pepř mletý
- sůl
1. Namočené houby slít, tekutinu uchovat, houby nakrájet, pokud je potřeba.
2. Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla, olivový olej, přidat cibuli, celerovou nať, pomalu smažit, než cibule začne měnit barvu.
3. Přidat rýži, osmažit, až začne praskat, míchat.
4. Přidat víno, míchat až se víno vsákne do rýže.
5. Přilít přes sítko tekutinu z hub, míchat, až se tekutina vsákne do rýže a odvaří.
6. Přidat namočené houby, špetku soli, pepř, rozmarýn, sběračku vývaru, míchat, až se vývar odvaří.
7. Přidávat vývar po sběračkách, až je rýže téměř měkká, cca 20 minut.
8. Odstavit rizoto z plotny, vmíchat 1 lžíci másla, parmezán.
Podávat jako přílohu k rizotu.
- 4 hrsti kloboučků čerstvých hub, očistit, nakrájet na silnější plátky
- 1 citrón - šťáva
- 1 lžíce másla
- ½ lžičky sušeného kerblíku nebo ½ hrsti čerstvých lístků
- ½ sušené petržele nebo ½ hrsti čerstvých lístků
- pepř mletý
- sůl
1. Na pánvi rozpustit máslo, přidat houby, osmažit, přidat sůl, pepř.
2. Houby přesypat do mísy, přidat koření, citrónovou šťávu, promíchat.