12 lžic rýže, propláchnout
0,75 l masového vývaru
½ lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
½ konzervy rajčat, rozmixovat (konzerva 400 g/240 g)
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 pikantní klobásy bez střívek, nakrájet na plátky
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 kapie, nakrájet na proužky 3 cm
1 lžíce zelené petržele
2 lžíce drobně krájené jarní cibulky
1 lžička mleté papriky
pepř
sůl
Ve větší pánvi rozehřát máslo, olivový olej, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat nakrájené klobásy, kapii, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, přidat rýži, promíchat, přidat mletou papriku, víno, promíchat, víno zcela zredukovat.
Přidat část vývaru, promíchat, když se vývar téměř odvaří, přidat další část vývaru, takto postupovat 15 minut.
Přidat rozmixovaná rajčata, pepř, sůl, podle potřeby přidat vývar, vařit ještě cca 10 minut, až je rýže měkká.
Prezentace: rizoto dát do mísy, posypat jarní cibulkou a zelenou petrželí, případně hrubě strouhaným balkánským sýrem.
Víno: Modrá frankovka; Frankovka; Svatovavřinecké.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál




