přední běhy a předek nakrájet na kusy
50 g špeku, nakrájet na kostičky
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1/8 celere, nakrájet na kostičky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky, krátce opražit
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na čtvrtky
½ lžičky rozmarýnu
½ lžičky provensálského koření
2 bobkové listy
pepř
sůl
Nálev
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl vody
2 cibule, drobně nakrájet
mrkev, drobně nakrájet
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
½ lžičky rozmarýn
½ lžičky oregana
bobkový list
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
Uvařit, nalít na maso. Marinovat 4 hodiny.
Maso osušit, osolit, opepřit, posypat 1 lžící hladké mouky.
Maso opéct na pekáči na másle a olivovém olej.
V tlakovém hrnci krátce osmažit špek, přidat mrkev, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat česnek, když zavoní přidat 1 lžíci mouky, zředit vývarem, promíchat, přidat rozmarýn, bobkový list. Dusit v tlakovém hrnci cca 30 minut.
Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, ochutit solí a pepřem, odstavit z plotny, přidat máslo.
Bramnorové noky
0,5 kg brambor
100 g hrubé mouky
2 vejce
100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
muškátový květ
120 g másla
1 lžíce másla
bílý pepř
sůl
Uvařit brambory, oloupat a umlít.
Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
Vkládat do vařící vody, míchat, když vyplavou, jsou vařené, dejte jim ještě půl minuty.
Noky přendat do sítka.
Na pánvi rozpustit lžíci másla, přidat noky, krátce osmažit.
Víno: Tramín.