SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
70 dkg vepřového ramínka
30 dkg bůčku
0,5 vývaru z bílých kostí, když není, tak hovězí vývar
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
30 dkg kysaného zelí, vyždímat, překrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
¼ l kysané smetany
1 lžička kmínu
2 lžičky mleté papriky
1 lžíci kvalitního rajského protlaku
pepř
sůl
Připravíme jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit trochou vývaru, dát stranou.
Maso nakrájet na kostky 2,5 cm.
V kastrole rozpustit sádlo, přidat špek, rozškvařit, přidat cibuli, smažit 8 minut, přidat papriku, promíchat, přidat trochu vývaru, aby paprika nezhořkla.
Přidat maso, kmín, míchat, až se vydusí vývar a šťáva z masa.
Přidat horký vývar, vmíchat jíšku, opepřit, osolit, dusit do poloměkka.
Přidat zelí, případně přidat další vývar, dusit, až maso změkne, dochutit pepřem, solí.
Kastrol odstavit z plotny, vmíchat smetanu.
Příloha: houskové knedlíky.
Víno: Rulandské šedé.