2 kg vepřových žeber, propíchat blánu na kostech
1 lžička pepře
½ lžičky soli
Žebra z obou stran opepřit, osolit, zabalit do alobalu, položit na plech masovou částí dolů a dát do trouby předehřáté na 120°C na 2,5 hodiny.
Vyndat žebra z trouby, nechat stát 15 minut.
Troubu rozehřát na 180°C.
Žebra vyndat z alobalu, vypečenou šťávu slít.
Žebra položit na plech vrstvou masa nahoru, potřít omáčkou, dát do trouby na 10 minut. A takto potírat maso pětkrát, vždy po 10 minutách.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal; Rulandské modré.
Omáčka
1 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce stolního oleje (ne olivový olej)
3 dcl hovězího vývaru
2 dcl rozmixovaných konzervovaných rajčat
0,5 dcl octa
2 lžíce nerafinovaného cukru
2 lžíce medu
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička mleté papriky
½ lžičky mletého chilli
2 stroužky česneku, rozmačkat
pepř
sůl
V kastrolu rozehřát olej, přidat cibuli, smažit 5 minut.
Přidat vývar, rozmixovaná rajčata, ocet, cukr, med, worcesterskou omáčku, promíchat.
Přidat pepř, sůl, česnek, mletou papriku, promíchat.
Vařit nezakryté, až omáčka začne houstnout.